Jaarverslag seizoen 2020-2021
Intro
Door omstandigheden was het seizoen 2020-2021 een bijzonder jaar. Er was geen algemene leden vergadering in het voor en najaar. Voor de natuurijsverenigingen was er wel een online jaarvergadering natuurijs op 15 december 2020.
Tezamen met de voorzitter van de GTC - Lange baan / korte baan, GTC Marathon, GTC Shorttrack en de GTC Inline skaten is ook de voorzitter van de GTC Natuurijs onderdeel van het bestuur van het Gewest Noord-Holland / Utrecht. Vanuit het DB heeft de heer David Pos aandacht voor het natuurijs middels zijn adviseurschap van de sectie Natuurijs. Maar eigenlijk stond in het seizoen alles in het teken van Corona, het virus dat ook grote invloed heeft gehad op het georganiseerd schaatsen op natuurijs.
De winter
Deze winter was er dan eindelijk weer eens in het seizoen 2020-2021. In februari 2021 was de vorst in Nederland en ook in het gewest Noord-Holland Utrecht.
In de grafiek zijn per dag vanaf 1 november 2020 tot 31 maart 2021 de hoogste (Tmax), gemiddelde (Tgem) en laagste (Tmin) temperatuur waarden van alle KNMI weerstations in Nederland aangegeven. Waar de blauwe lijn onder 0 komt, zijn er vorstdagen in Nederland, en waar de rode lijn onder nul komt, zijn er ijsdagen bij alle stations. Deze grafiek laat zonder meer zien dat er in februari 2021 een periode van vorst was.

Op basis van de KNNM gegevens zijn de koudegetallen voor de weerstations stations binnen het gewest inzichtelijk gemaakt voor de winter 2021.Behalve het totale koudegetal van de winter, wordt ook de koudegetal-score per maand weergegeven.

Een scherpe omslag naar koud winterweer werd zichtbaar vanaf het weekend van 6/7 februari. Eerst zat daarin nog de nodige onzekerheid, maar al snel leek een ouderwetse winterinval goed van de grond te gaan komen. Op 7 februari kwam het in het noordwesten tot een sneeuwstorm; hiervan spreken we wanneer de combinatie van sneeuwval en gemiddeld windkracht 8 tegelijkertijd optreedt. Elders was er sprake van sneeuwjacht. In het zuidoosten en oosten van Nederland viel lokaal zelfs 20 tot 30 centimeter sneeuw. Ook ons gewest werd getroffen door sneeuwval maar veel openwater was toe nog niet bevroren, landijsbanen hadden echter wel te maken met sneeuw op het zeer dunne natuurijs. Langzaam groeide het natuurijs aan en op donderdag 11 februari stapte de eerste liefhebbers onder soms risico volle omstandigheden op het natuurijs. Een aantal, veelal landijsbanen opende ook hun poorten. Maar door de corona ging dat niet zonder de nodige maatregelen. Er moest gewerkt worden met bloktijden en kantines bij ijsbanen mochten veelal niet gebruikt worden. Toertochten, die als evenement worden gezien, mochten niet georganiseerd worden en konden ook niet georganiseerd worden want de 12 cm gezond natuurijs dikte werd over de grotere trajecten niet gehaald. Kortom zondag 14 februari nam koning winter afscheid van het gewest. Maar toch waren er heel veel schaatsliefhebbers te vinden op de plassen, vaarten, kanalen en grachten.

Voorbereidingen
Jaarlijks wordt aan de Toertocht organisaties en Natuurijsverenigingen gevraagd kun gegevens te controleren. Deze controle formulieren worden vanuit de landelijke sectie natuurijs verstuurd. Een groot deel reageert direct, een ander deels na een herinnering maar in een aantal situaties blijft het stil. Toch wordt de conclusie getrokken dat mutaties worden doorgegeven en daardoor actueler zijn dan voorheen. Bij de voorbereidingen dit jaar is ook meer de nadruk gelegd op de mogelijkheden van digitaal inschrijven voor toertochten. Uiteindelijk heeft dit systeem de ijsclubs tijdens de natuurijswinter van februari geholpen om de toestroom van het publiek naar hun geopende natuurijsbanen te reguleren. Met het oog op het voldoende afstand houden tijdens toertochten werd er eveneens een model doorstroom berekening voor toertochten ontwikkeld. Op eenvoudige wijze konden knelpunten bij parkeren, stempelplaatsen, kluun plaatsen en natuurlijk vertrek en aankomst plekken eenvoudig in kaart gebracht worden. Tot slot was de opgestelde handreiking voor gemeente “Schaatsen op natuurijs tijdens Corona” verspreid via de Vereniging Sport Gemeenten een welkom document voor de gemeenten.
Overleg
Door de Corona omstandigheden was fysiek overleg mogelijk met de Natuurijsverenigingen. Geen bezoek aan een ledenvergadering van een vereniging of huldiging ter plaatse. Wel waren er in oktober 2020 video secties mat zowel de natuurijsverenigingen als de toertocht organisaties. Eveneens digitaal was de jaarvergadering natuurijs op 15 december. De heren Pos als adviseur en De Groot als gewestelijk toertocht coördinator hebben het gewest vertegenwoordigd in het landelijk sectieoverleg Natuurijs. Deze sectie vergaderingen vonden ook digitaal plaats op veelal de eerste maandag van de maand waarbij de R van Corona in de maand zat. Met name is in de verslagperiode gesproken over het gebruik van natuurijs onder Corona omstandigheden, daarnaast over de functie omschrijving van de voorzitter en budgetbeheerder om zo te komen tot invulling van de vacatures welk na dit seizoen ontstaan. Het overleg met de sub-coördinatoren heeft in het verslagjaar met name plaatsgevonden via mail verkeer visa versa. Slechts twee maal is in het verslagjaar overleg gevoerd met het DB van het gewest waarvoor ook de overige GTC vertegenwoordigers en vertegenwoordigers van de baanidentiteiten waren uitgenodigd.
Scholing
Vanuit de KNSB opleiding is in de verslag periode geen fysieke cursus natuurijsmeester georganiseerd. Wel is in oktober een landelijke werving voor natuurijsmeesters gestart. Op 8 november 2021 hadden zich 95 personen uit het Noord-Hollandse en 61 uit het Utrechtse zich aangemeld. De digitale overleggen in 2020 te weten 5 oktober “Corona en toertochten” en 19 oktober “Corona en Natuurijsverenigingen” kunnen echter gezien het onderwerp ook gezien worden als scholingsactiviteit.
Gemeenten, Waterschap, Provincie en Rijk
Gedurende het verslagjaar is duidelijk geworden welke rol gemeenten en veiligheidsregio’s hebben met betrekking tot veiligheid. Het verbod met betrekking tot evenementen op het ijs maar ook het beperken of verbieden van het gemotoriseerd verkeer maakte duidelijk dat het dit keer niet de IJsclubs waren die bepaalde er kan geschaatst worden. Toch gaf de KNSB middels het document “Schaatsen op natuurijs tijdens Corona” veel gemeente en veiligheidsregio’s een instrument in handen om wel overwogen tot een besluit te komen inzake het veilig schaatsen onder corona omstandigheden. In dit kader mogen ook best genoemd worden de vele overleggen die er lokaal gevoerd werden tussen ijsclubs en gemeenten en sectie en GTC natuurijs en veiligheidsregio’s gedurende de corona winter 2020-2021.
Leden
Gedurende het verslagjaar hebben vier en negentig leden hun contributie betaald, een natuurijs vereniging heeft opgezegd geen lid mocht honderdjaar worden en tevens is een speld van verdienste uitgereikt. Dirk de Groot, voorzitter GTC Natuurijs
Dirk de Groot, voorzitter GTC Natuurijs