Draaiboeken: kort en bondig
Het ijs moet dik zijn (> 12 cm), maar een draaiboek kan beter dun zijn (< 12 blz). Elke toertocht beschikt over een draaiboek dat wordt toegesneden op o.a. het aantal deelnemers (classificatie) en lokale terreinomstandigheden. Bij de invoering van draaiboeken hebben wij weloverwogen gekozen voor de combinatie van draaiboek en veiligheidsplan in één document. Zo'n draaiboek is dus ook een beknopt veiligheidsplan. Dat omvat voorzorg maatregelen, bij voorbeeld:- Afstanden, starttijden, start- en stempelplaatsen, routekaart.
- Raming van het aantal deelnemers (tevens indicatie voor verkeersdrukte, EHBO-vraag en classificatie).
- IJsveiligheid, keuring van ijskwaliteit en ijsdikte door natuurijsmeesters.
- EHBO en centrale post.
- Telefoonlijst met 06 nummers van organisatie, EHBO en hulpdiensten.
- Verkeer en parkeerterreinen.
- Geen alcohol bij koek-en-zopietenten.
- Weersomstandigheden.
- Communicatie, website en informatie voor publiek.
- Organisatie met verdeling van taken en verantwoordelijkheden.
Publiekstrekkers (soms > 5.000 deelnemers) beschikken over een uitgebreide verkeersparagraaf. Bij o.a. de Eilandspoldertocht is eenrichtingsverkeer ingevoerd en ijsclubs hebben afspraken met agrariërs gemaakt om extra parkeerterreinen op weilanden bij dorpen in te richten. Gemeente Wijdemeren heeft in samenwerking met de politie een verkeerscirculatieplan opgesteld om het verkeer naar o.a. de Ankeveense en Kortenhoefse plassentochten in goede banen te leiden. Wij hanteren als vuistregel voor de parkeerbehoefte circa 500 auto's per 1.000 deelnemers (niet gelijktijdig aanwezig). Ook kunnen zij meer EHBO-ers mobiliseren.
Bij grote of bijzondere toertochten (soms > 15.000 deelnemers) moet aan hogere eisen worden voldaan. In draaiboeken voor IJsselmeertochten zijn scenario's met 20.000 deelnemers uitgewerkt.
Tijdens de toertochten in februari 2012 hebben de draaiboeken zich in de praktijk bewezen. Vervolgens zijn op basis van evaluaties en EHBO-statistieken de "puntjes op de i" gezet.
IJsclubs maken jaarlijks een update van het draaiboek en dit moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeente. Er kan met een vereenvoudigde revisie worden volstaan als geen toertochten zijn georganiseerd. De telefoonlijst met 06 nummers moet jaarlijks worden gecontroleerd (denk aan o.a. gemeentelijke herindelingen, invoering landelijke politie en bestuurmutaties).

